Horlama ağız ve burun ile ilgili boşlukların normalden daha dar olması sebebiyle uyku esnasında nefes verirken çıkan havanın şiddetli ses dalgalarını oluşturmasıdır. Horlama hem yaşayan kişinin sağlık problemi hem de birlikte yaşadığı kişileri etkileyen sosyal bir problemdir.
Sürekli uykunuz bölünüyor, deliksiz bir uyku uyuyamıyor olabilirsiniz. İdare etmeye veya alışmaya çalışmada da başarısız olduysanız artık buna bir çözüm bulmak istersiniz. Çözümü bulmak için önce nedenini bilmeniz gerekiyor.
Horlama şikayetinizin sebebini biliyor musunuz?
- Burun kemik eğriliği,
- Burun eti şişliği,
- Kronik sinüzit hastalığı,
- Polip varlığı,
- Dil kökünün büyük olması,
- Geniz eti ve bademciğin büyüklüğü
Bunların hepsi birer horlama sebebi olabilir. Belki de birden fazlası sizde olabilir. Bunun için öncelikle muayene olmanız ve teşhis koymak için doğru testlerin yapılmış olması gerekir. Horlama şikayetleriyle ilgilenen bölüm kulak-burun-boğaz ve baş-boyun cerrahisidir. Alanında uzman bir doktor tarafından istenilen testlerle horlama nedeni belirlenir.
Horlamaya kesin çözüm bulmak için sebebe yönelik tedavi uygulanılmalıdır. Sebebini teşhis ederken hangi testler yapılır? İlk olarak son dönemlerde kullanılan iki önemli yöntem vardır. Bunlardan bir tanesi hastaya uyku testi yapılır ve nedeni anlaşılmaya çalışılır. Horlama tedavisi uygulanacak neredeyse tüm hastalara bu yöntem kullanılır. İkinci yöntem olarak da hasta yarı uyutulur ve özel bir endoskopi yöntemiyle horlamanın nereden kaynaklandığı araştırılır. Bu bölgeye cerrahi işlem uygulanır ve başarı oranı oldukça yüksektir.
Cerrahi işleme tercih edilebilecek yeni bir yöntem ise radyo-frekans yöntemidir. Elektrik akımı kullanılarak horlamaya sebep olan büyük dokuların küçülmesini sağlayarak hastalık tedavi edilir. Herhangi bir ağrı, yanma ve kanama riski olmayan bir yöntem olmasıyla tercih edilme oranını yükseltir. Aynı zamanda anestezi yerine bölgesel uyuşturucu kullanılır ve hasta uyumadan tedavi edilir. Tedavi sonrası dokularda hissizlik yaşama görülmese de tedavi tek seferde başarılı olmayıp tekrarlanması gerekebilir.
Sağlıklı ve rahat bir uyku kaliteli bir yaşam için olmazsa olmaz ihtiyaçlarımızdan birisidir.
Horlama sebepleri arasında alkol kullanımı, fazla kilolu olmak, uyumadan hemen önce yemek yemek yer alır. Bu nedenle beslenme alışkanlığını değiştirmek, alkol tüketiminden uzak durmak ya da azaltmak gerekir. Çok stresli ve yorgun olmak horlama sebepleriniz arasında olabileceğinden sakinleştirici ilaçlar, bitki çayları önerilebilir. Yatış pozisyonu da horlamayı etkileyebileceğinden genelde yan yatarak ve baş-sırt kısmının yüksek tutulması önerilir.
Selam paylaşımınız cidden güzel, linkedinde paylaştım
Selam herkese bu web sitesi ciddiyim ilgi uyandırıcı, facebookta paylaştım