Yeni dünyaya gelmiş bebeklerde ateşin ilk yükselmesi anne ve babaları korkutabilir. Çoğu ateş ısısı zararsız ve hafif enfeksiyonlardan kaynaklanabilmektedir. Üzerine kalın giysilerin giydirilmesi de ateşin yükselmesine sebebiyet verebilir. Ne olursa olsun ateşi çok fazla olan bebeği mutlaka doktora götürmek önemlidir. Bir an bile vakit kaybetmek bebek için tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden bebeklerin vücut ısılarını her zaman kontrol etmek önemlidir. Buyazımızda Ateş Nasıl Düşürülür sorularına cevapları yazdık.
Yüksek Ateş
Yüksek ateş anne ve babaların en korktukları ve en tedirgin oldukları bir hastalık belirtisidir. İlk üç ay çok önemlidir. Yüksek ateş ısısı ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Bebeğinizin vücut ısısını kontrol ederek sıcaklık değerlerinin 38 C altında olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer 38 C geçen sıcaklıklar oluşursa bebeğinizi hemen vakit kaybetmeden bir doktora götürmelisiniz.
Ateşli Havale Nedir?
Ateş ısısının bir anda yükselmesi sonucunda bilinç kaybına neden olabilen ve kasılmalarla ortaya çıkan bir durumdur. Ve çok ciddi sorunlar yaratabilir. Genellikle 40 derece ve üzerinde ateş olduğu seviyelerde görülür. Bir kez havale geçiren bir bebek ikinci kezde geçirme olasılığı çok yüksektir. Bu durum oluştuğunda çocuğun boğulma ihtimaline karşı düz yatırıp kafasını yana doğru çevirmek gerekir. Daha sonra hemen doktorunuzun yanına gitmelisiniz.
Ateş Nasıl Ölçülür?
İlk önce bebeklerin ölçme noktalarını bilmeniz gerekmektedir. Kulak, dil altı, popo kısmından ateş ölçülür. Koltuk altı ölçümleri diğer ölçüm kısmına göre 0,5 C derece daha düşük olur. İki ve İki buçuk yaşındaki çocuklarda dil altından ölçüm yapmakta zorlanabilirsiniz.O yüzden evinizde kulak derece ölçüm cihazları bulundurulmalı ve ölçtüğünüz her vücut sıcaklığını kaydetmekte yarar vardır.
Yüksek Ateş kaç Derecelerde Olmalı?
Çocuğunuz ateş sınırını aşmadığı takdirde tehlikeli sayılmaz.
- Ateşsiz: 34,4 – 37,9
- Ateşli: 38,0 – 39,9 ( Ateşi 38 – 39 arasında ise ateşi düşürmek için önlemler alın )
- Yüksek ateş: 40,0 ve yukarısı. ( 40 ve yukarı ateş ısısı olduğunda hemen bebeğinizi doktora götürün . Bu tür yüksek ateşlerde havale bile geçirebilir )
Ateş Nasıl Düşürülür?
Ateş Nasıl Düşürülür; İlk önce bebeğiniz üç aydan daha küçükse doktora götürülmelidir. Üç aydan büyükse vakit kaybetmeden çocuğun üzeri açmaya başlayın ve 15 dakika sonra yine ateşini ölçün. Ateş nasıl düşürülür sorsunun cevabı için sırasıyla aşağıdaki yöntemleri uygulamaya başlayabilirsiniz.
- Yapacağınız ilk şey çocuğunuzun üstünü açmak olmalıdır. Bebeğin ateşi olduğu zaman titremesi normaldir. Sakin “üşüttüğü için üstünü örtmeye kalkmayın” Çocuğun üzerinde kalın giysiler varsa ateşi daha çok çıkmasına yol açacaktır. Sadece üzerinde ince bir atlet yada örtü olacak şekilde durmalıdır. Titreme olursa onu bir çarşaf ve ince bir havlu ile sarmanız gerekir.
- Ilış bir duş yapmasını sağlamaktır. Çünkü vücut ısısını hızlı düşürmenin yolu ılık duşa sokmak veya ıslak havlu ile cilde uygulamaktır. Eğer ılık duş yaptıracaksanız küveti ılık su ile doldurun. Suyun içinde 15 – 20 dakika yavrunuzu orada tutmaya çalışın. Sakın bebeğinizi arkaya doğru yatırmaya çalışmayın. Suyu kafasından aşağı da dökmeyin. Bir süngeri ıslatarak vücudunun üzerinde gezdirin. Daha sonra onu küvetten çıkartın ve iyice bir havlu yardımıyla sarın.
- İlaç tedavisi sonucunda da ateş düşürülür. Yalnız bilmediğiniz her ateş düşürücü ilaçları bebeğinize vermeyin. Bebeklere aspirin de verilmemelidir. En uygunu doktor kontrolünden sonra doktorunuzun yazdığı ateş düşürücü ilaçlarını kullanamaya özen gösteriniz.
- Ateşi yükselen bebeğinize su, bitki çayı, anne sütü ve ılık çorba verebilirsiniz.
- Bebeğin oda sıcaklığı 20 – 21 derece olmasına özen gösterin. Oda sıcaksa klima veya benzeri cihazlarla biraz serinletilmelidir.
Doktorunuzu Aramanız Gereken Durumlar:
Orta derecede seyreden ( 38,0 – 39,9 ) ve 24 saatten daha uzun ateş ısısı sürerse ve ateşten başka burun akıntısı, öksürük gibi belirtiler varsa doktorunuzu arayabilirsiniz.
Çocuğunuzu Hangi Durumlarda Doktora Getirmelisiniz:
- Ateşi 40 derece ve yukarısında ısı seyrederse ( havale geçirecek duruma gelmesi sonucunda elleri ayakları sallanır ve gözleri arkaya doğru kayar ve 1,5 dakika bu durum gözlenir. Bu durumda tükürük ve salyasını yutmaması için sırt üstü yatırmak, daha sonra yana çevirmek gerekir. Bu sayede boğulma riski olmaz )
- Çocuğunuz çok hastaysa ve başka belirtiler meydana çıkıyorsa
- Yavrunuz bir şey yemek istemiyorsa, durmadan ağlıyorsa ve çok halsiz görünüyorsa
- Uyku eğilimi varsa
- Ciltte mor dökülmeler meydana geliyorsa
- Zor nefes alıp verme yaşanıyorsa
- Yutkunma güçlüğü çekiyorsa
- Kusma ve ishal oluyorsa
Bebeklerde Görülen Ateşin Nedenleri:
- Üst solunum yolu, gribal ve idrar yolu enfeksiyonları
- Romatizmal hastalıklar
- Diş çıkarma dönemleri
Facebook sayfamızı beğenmeyi unutmayın! Sağlık Kitabı Facebook
Merhabalar paylaşımınız gerçekten dikkat çekici, facebookta paylaştım
Selamlar sayfa gerçekten hoşuma gitti, paylaşımların devamını bekliyorum
Slm siteniz cidden hayran bıraktı, linkedinde paylaştım
selam arkadaşlar paylaşımın inanılmaz hoşuma gitti, teraziye tıkladım
Mrb sayfa ciddiyim çok güzel, face de paylaştım
Mrb paylaşımınız süper ötesi dikkat çekici, teşekkürler
Merhabalar web sitesi cidden çok iyi, linkedinde paylaştım
selamun aleyküm web siteniz gerçekten hayran edici, facebookta paylaştım
Selamın aleyküm web siteniz ciddiyim çok hoşuma gitti, sağolun
Merhaba siteniz gerçekten hayran edici, teraziye tıkladım
Merhabalar siteniz süper ötesi ilgi uyandırıcı, sosyal medyada paylaştım
Selam herkese sayfan harbiden çok güzel, twitter da paylaştım
Selamın aleyküm paylaşımınız inan ki mükemmel, face de paylaştım
Merhabalar paylaşımınız inan ki hoşuma gitti, şukuladım
selam arkadaşlar sayfa inan ki ilgi uyandırıcı, sağolun
Selamın aleyküm sayfanız gerçekten mükemmel, sosyal medyada paylaştım
Selam web sitesi valla ilgi uyandırıcı, face de paylaştım
Selam paylaşım valla dikkat çekici, teşekkürler
Merhabalar sayfan valla ilgi uyandırıcı, face de paylaştım