Bebek Nasıl Emzirilir? Yeni doğan bebekler belli saatlerde değil istedikleri zamanda ve acıktıkça emzirilmelidir.Bebeğinizi emzirmeden önce elinizi 2 3 defa sabunlu su ile yıkayıp temiz hale getirmelisiniz. Genellikle 10 dakika emzirme zamanı yeterli olacaktır. Bebeğiniz bir memenizi 10 dakika emdikten sonra diğer memenize geçip 10 dakika onuda daha emzirebilirsiniz. Bebek Nasıl Emzirilir; Memenizin bebeğin nefes alış verişini engellemediğine dikkat etmelisiniz.Göğüs ucunu iki parmağınızın arasına alarak bebek açısından emzirmeyi kolay hale dönüştürebilirsiniz.
Bebek Nasıl Emzirilir sorusu; Yeni doğan bebeklerde emzirme aşamaları şu şekilde olmalıdır.
Bebek Nasıl Emzirilir?
- Emzirirken bebek ve anne ilk öncelikle rahat olmalıdır.Annenin acısı ve ağrısı olmamalı ve anne bebeğini kucağına sevgiyle ve huzurla almalıdır.Bebeğin memeyi doğru tutması çok önemlidir. Bu nedenle anne rahat oturabileceği bir yer seçmelidir.
- Anne ayağının altına bir şey koyarak veya kendini çekerek bacaklarını yukarı doğru kaldırmalıdır.Böylece dizleri kalçalarından yukarı olur ve bebeği rahatça kucaklar.
- Anne kucağına bir yastıkta koyabilir.Bu bebeğin anneye yaklaşmasını sağlar.Böylece bebek tüm vücuduyla anneye yaklaşmış olur.Bebeğin ağzı ve yanağı memeye değmelidir.
- Anne hangi memesini emzirecek ise bebeğini o taraftaki koluna yatırmalıdır.Bu sırada koluyla bebeğin omuzlarının arkasından desteklemelidir.Bebeğin yüzü ve karnı anneye dönük olmalıdır.Ayrıca bebeğin başını da anne arkadan destekleyerek memesine doğru yaklaştırmalıdır.
- Bebeğin başı vücuduna göre daha yukarıda olmasını sağlamalıyız.Yatay konumda bebeğin açısı 45 derece olması gerekmektedir.Bebeği emzirme sırasında anne kucağında tam yatay konuma gelebilmesini sağladığımız zaman sütün solunum yollarına gitmesi daha kolay gerçekleşecektir.Bebek emzirirken uygun pozisyonda tutulmazsa meme başının tahrişi söz konusu olur.Bebek annesini iyi bir şekilde emmez.Süt üretimi de olumsuz etkilenebilir.Bebek emzirirken rahat olmazsa sütü verimliliği sağlanamaz.Bebek sinirlenir.Meme ile kavga etmek ister ve emzirmekten vazgeçer.
- Bebeğin ağzı tam olarak açılmalı ve bebek meme başını tamamen ağzına almalıdır.Dışarıdan bakıldığında bebeğin dudakları balık ağzı görünümde olduğunu göreceksiniz.
- Bebek yavaş ve güçlü emerek düzenli aralıklarla yutuyor olmalıdır.Aksi halde bebek sinirlenir ve emzirme başarısızlıkla sonuçlanır.
Bütün bu aşamalarla birlikte anne emzirmeye başladıktan bir süre sonra meme başında ağrı hissederse anneye acı veren tahrişler meydana gelirse bebek anne kucağında emmeyi reddederse veya yeterli süt gelmiyorsa tek yapacağınız şey uygun pozisyonda olup olmadığınızı kontrol etmektir.
Emzirme posizyonları:
Yeni doğan bebekleri 4 farklı yöntem ile emzirebilirsiniz. Bunlar; kucaklama, ters kucaklama, koltuk altı ve yatarak emzirme pozisyonlarıdır.
Emzirme yöntemleri şu şekilde olmalıdır.
Kucaklama Yöntemi:
Kucaklama yöntemi daha çok normal doğum yapan anne adayları için önerilir.Bu yöntemde anneler dik pozisyonda olacak şekilde ister sandelyede isterse koltuğun kenarında isterse dik şekilde oturacak bir yer belirlerler.Annelerin sırtlarının ağrımaması ve rahat emzirebilmesi için arkalarına kolçak olması önerilir.Ya da sırtını acıtmayacak hafif bir sırt desteği konulmalıdır.Bebeğin yatar pozisyonda olmasını dikkat edilmelidir.
Annenin dizine yastık koyarak bebeğinizi göğüsünüze iyice yaklaştırılmasını sağlanmalıdır.Bu şekilde bebeği rahat bir pozisyona ulaştırabiliriz.Bebeğin başını kolunuzun iç dirseğine gelebilecek duruma ayarlamalı ve bebeğin yüzü memenize bakacak konumda olmasına özen göstermeliyiz.Ayrıca bebeğin leğen kemiği hizası annenin mide hizasında olmalı burnu ise annenin meme hizasında yer almalıdır.Omuzlarınızı ya da vücudunuzun üst kısmını bebeğinize doğru eğimli hale getirerek bebeğinizin memenize daha dolay yerleşmesine yardımcı olursunuz. Dizlerini kendinize doğru yaklaştırmalısınız.
Bebeğin duruşu yatay ya da kafası hafif yukarı ve hafif eğimli posizyonda olmalıdır.Diğer elinizi meme başınızı bebeğinizin ağzına yerleştirerek yapılan kucaklayarak emzirme yöntemidir.Bebeğinizi yaklaşık 45 derece eğimle yaklaştırmayı unutmamalıyız.Eğer bebeğinizde boyun kasları daha gelişmemişse bebeğin dudakları meme başına yaklaştırmak zor olabilir.Böyle bir durumda bu yöntemi erteleyip bebeğinizin boyu kaslarının gelişimini beklemek en iyisi olacaktır.Bebeğiniz 1 aylık olduğunda boyun kasları gelişmiş duruma gelecektir.
Bunu gördüğünüzde kucaklama tekniğini uygulayabilirsiniz.Sezaryen doğum yapan anneler kucaklama pozisyonunu yapmakta zorlanabilirler.Çünkü bebeğin ağırlığı dikiş yerlerine zarar verebilir.Ağrı oluşturabilir.Ağrılar azalana kadar kucaklama pozisyonunu ertelemeyi düşünebilirsiniz.
Ters Kucaklama Yöntemi:
Kucaklama yöntemi ile arasındaki farkı bu sefer bebeğinizin başı sizin iç dirseğinize değil,diğer elinizin avuç içine gelecek şekilde doğru yaslanmış olmasıdır.Kısacası kollar yer değişmiş olmaktadır.Ters pozisyonda da ve kucaklama pozisyonunda da bebeğinizi bir memeden diğer memeye geçşisinde kollarınızın pozisyonuda simetrik olarak değişime uğrar.Bu yöntem genellikle küçük bebeklerde ve emme güçlüğü çeken bebeklerde çok işe yarar.Bebeğin altına bir yastık koymak anneyi rahatlatabilir.
Ayakları annesine baş kısmı ise yüzüne doğru gelir.Bebeğin yüzü memeye doğru dudakları ise meme başına doğru yaklaştırılır.Annenin eli bebeğin başının altına yer alır.Diğer kol ise yastığın üzerine konulur.Buradaki yapılması gereken durum annenin rahat bir pozisyon almasıdır.Bebeğin boyun kaslarının ağrımaması yorulmaması için annenin avuç içi bebeğe destek olurken annein koluda yastığın üzerinde durur ve dinlenmiş olur.Aynı zamanda bebeğin sırt kısmında destekte bulunur.
Koltuk altı (Çanta) Yöntemi:
Sezaryenle doğum yapan annelere bu yöntem daha çok önerilir.Bunun nedeni annenin ameliyat yerinde ağırlık oluşturmamaya ve baskı yaratılmamasına olanak sağlar.
Çanta pozisyonu şu şekilde olmaktadır.Bebeğinizin koltuğunuzun altına ve basen yerinizin biraz yukarısına gerelecek şekilde tutarak emzirme durumudur.Bebeğinizin baş kısmı ön tarafta olmakla birlikte ayaklarını da arkanıza doğru yapılması önerilir.Bebeğinizi bu durumda rahatlıkla emzirebilirsiniz.İkiz anneler için en uygun bir yöntemdir.Hatta meme başı küçük olan anneler içinde çok uygun bir tekniğe sahip diyebiliriz.
Yatarak Emzirme Yöntemi:
Emzirmeye başlamadan önce başlarının altına ve sırt kısmınıza yastık koyarak bu emzirme yöntemini gerçekleştirmiş oluyoruz.Bu durum annelerin konforlu bir hale gelmesine yardımcı olup anneyi yormadan tamamen yan yatar pozisyonda sizi tutar.Bebeğinizde size dönük yan yatar pozisyonunda olmalıdır.Bebeğin başı annenin eli ile desteklenmelidir.Meme başı bebeğin burun seviyesinden çok yüksekte kalıyorsa bebeğin altına ya battaniye serilmelidir.Bu yöntem genellikle sezaryen doğum yapan annelerin kolaylıkla uygulayabileceği bir tekniktir.Gece uyku arasında bebeğinizi emzirme durumda da yatarak emzirme pozisyonunu kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Bebeğin Doyduğu Nasıl Anlaşılır?
Bebek doyduğu zaman kendi başına memeyi ve emme işlemini bırakır. Bu durumda bebek doymuştur. Fakat sütte bitmiş olabilir ve bebek diğer memeden emmeye başlamak ister. Bazende bebek uykuya dalar memeyi serbest bırakabilir. Bu nedenle anneler bebeklerini emzirirken bebeği gözetlemesi gerekir. Bebekler bazen keyif almak içinde emerler. Bu durumda bebeği memeden alırsanız bebeği sinirlendirebilirsiniz. Bunu yapmamak için başka güzel yollardan halledebilirsiniz. Bebeğiniz emerken onun dikkatini başka yöne çekmeye çalışın. Şarkı söyleyin yada güldürmeye çalışın. Böylelikle bebeğinizi rahat bir şekilde memeden uzaklaştırabilirsiniz.
Facebook sayfamızı beğenmeyi unutmayın! Sağlık Kitabı Facebook
merhaba arkadaşlar siteniz gerçekten iyi, tebrikler
Slm web siteniz harbiden çok güzel, twitter da paylaştım
Selamlar paylaşımınız cidden dikkat çekici, şukuladım
Merhaba herkese sayfa gerçekten çok güzel, şukuladım
Merhaba herkese sayfan inan ki dikkatimi çekti, twitter da paylaştım
Mrb web siten vallaha billaha çok hoşuma gitti, paylaşımların devamını bekliyorum
Selam herkese sayfa gerçekten mükemmel, saolun
merhaba arkadaşlar bu web sitesi inan ki hayran edici, tebrikler
Merhabalar sayfan gerçekten ilgi uyandırıcı, paylaşımların devamını bekliyorum
Merhaba herkese web siten yeminle güzel, teraziye tıkladım