Anne babaları en çok meşgul eden sorunlardan biri yeni doğan bebekteki gaz problemi. Yani tıptaki ifadesiyle kolit. İlk defa bu sorunla karşılaşan ve gaz problemi sorunu hakkında bilgi sahibi olmayan yeni anne babalar bu durum karşısında çok üzülür adeta ne yapacaklarını bilemez bir hale gelirler.
Yeni doğan bebeklerin yaklaşık yüzde 20 lik kısmında, 3 hafta – 4 ay gibi bir zaman dilimi içinde akşamları gelen nöbet halinde yaşadıkları ve bebekleri ağlama krizine sokan bir durum olarak ortaya gaz problemi yani kolit ‘in gerçek nedeni tam olarak bilinmemekte fakat teori olarak bazı varsayımlar ortaya atılmaktadır.
Gaz Sancısının En Önemli Etkenleri Şöyledir;
1 – Bebeği emzirirken doğru pozisyonda tutmamak. Bu durumda bebek daha fazla hava yutmaktadır. Deneyimsiz anne baba bebeği emzirme işleminden sonra gazını çıkarma işleminide yapmayınca bu tür bir sorun yaşanmaktadır.
2 – Anne ve babanın yaşadığı stresi bebeğe yansıtması. Küçücük bebek nasıl stresten etkilenir diye düşünmeyin. Zira telaş ve stres ortamda bulunan bitkilerin dahi etkilenmesine vesile olabilmektedir.
Yukarıdaki iki maddeye dikkat etmekte fayda var. Şunuda unutmayın. Yeni doğan bebeklerin en büyük problemlerinden biri olan gaz sıkışması 3 – 6 ay içinde son bulmaktadır.
Bebeğin Gaz Sancısı Durumunda Ne Yapılmalı?
Şimdi gelelim gaz sancısı durumunda anne ve babanın yapması gerekenlere. Öncelikle şunu belirtelim. Hiç panik yapmayın. Rahat ve sakin olun zira bebeğin gaz problemi 4 ay süreyle kısıtlı geçici bir durum. Normal bir durum. Sakin olun bebeğiniz yavaş yavaş büyüyor. Bunları yaşaması gayet normal.
Gaz Sancısı Durumunda Şunları Yapın;
- Bir anne olarak gaz ve uykusuzluk sebebi olan gıdalardan 4 ay süresince uzak durun.
- Sigara kullanıyorsanız bırakın ve emzirme döneminde kesinlikle sigara kullanmayın.
- İnek sütü içeren mama vermemeye özen gösterin.
- Büyük delikli emziklerden uzak durun. Zira büyük delikli bir emzik bebeğin aşırı hava yutmasına ardından gaz sancısına sebep olacaktır.
- Emzirme yada mamayla besleme sonrası mutlaka bebeğin gazını çıkarın.
- Bebekte sancı başladığında sakin ve soğukkanlı davranıp bir taraftan hafif hareketlerle gazını çıkarmaya çalışırken diğer taraftan dikkatini dağıtacak oyuncaklarla meşgul edebilirsiniz.
- Bebeğiniz aşırı derecede ağlıyorsa birkaç damla gibi çok az miktarda papatya yada rezene çayı içirin.
- Doktora danışmadan bebeğe ilaç vermemeye çok dikkat edin.
Slm web siten inanki iyi, şukuladım
Merhaba paylaşım inanılmaz çok güzel, teraziye tıkladım
Merhabalar web siteniz vallaha billaha hayran bıraktı, facebookta paylaştım
selamun aleyküm siten inanılmaz çok hoşuma gitti, şukuladım
Selam web siteniz valla mükemmel, linkedinde paylaştım