Down Sendromu insanlarda en sık görülen kromozom türüdür.Zeka geriliği yapması erken yaşta olması nedeniyle önde gelen toplumsal sorunlardan olan Down sendromu olgularının tümü olmasada önemli döneminde çeşitli tanı yöntemleriyle tanınabilmekte ve ailelere gebeliği devam ettirmekte yada sonlandırma seçeneği sunabilmektedir.
Down Sendroumu Nedir?
Down sendromu yada eski adlarıyla “mongolizm” veya”mongol bebek” ilk kez 1886 yılında Dr.john Langdon “özel bir zeka geriliği” olarak tarif edilmiş bir sendromdur.Moğol ırkına mensup insanlara cekik gözlülükleri nedeniyle Dr.Down bu bebekler için “mongoloid” terimini kullanmış ancak daha sonra Asyalı bilim adamlarının “mongol” terimi tümüyle terkedilmiştir .
Down sendromunun genetik kaynaklı olduğu baştan beri düşünülmüştür .1932’de Waardenburg genetik bozukluğun ayrılmama olabileceğini ileri sürer.1959’da jerome lejense normalden bir fazla olan kromozomun G grubuna ait olduğunu göstermiştir.

Dünyada yaklaşık olarak 660 yeni doğan bebekten biri Down sendromu ile doğmaktadır.Bu haliyle Down sendromu en sık görülen molformasyon (yapısal bozukluk) türüdür. 35 yaşın üzerinde doğum yapan kadınlarda görülme olasılığı daha yüksektir.Genç kadınlarda her 1000 doğumda bir görülürken bu oran 40 yaşın üzerindeki kadınlarda kırkta bire çıkar.
Merhaba herkese paylaşım ciddiyim iyi, linkedinde paylaştım
Mrb paylaşım inan ki hayran bıraktı, twitter da paylaştım
Merhabalar sayfa inanılmaz hoşuma gitti, teraziye tıkladım
selam arkadaşlar paylaşım inanki çok hoşuma gitti, saolun
Merhaba herkese siteniz gerçekten hoşuma gitti, teşekkürler
selamun aleyküm siten vallaha çok güzel, sağolun
selam arkadaşlar paylaşım inan ki çok hoşuma gitti, şukuladım
Merhaba paylaşımın inanılmaz güzel, sosyal medyada paylaştım
Selamlar sayfan süper ötesi çok iyi, linkedinde paylaştım