Kedilerde Grip Belirtileri; Evinde hayvan besleyen pek çok insan, daha çok kedileri tercih ediyor. Çünkü kediler, sempatik oldukları için birçok insanın dikkatini çekiyor. Fakat sempatik olan bu hayvanların bakımı bir o kadar da zor. Çünkü kedi bakımı mevzusunda dikkat edilmesi gereken pek çok nokta bulunuyor. Öncelikle evinde kedi besleyen bir kişi, ilk önce kedisinin sağlığını düşünmeli. Kedisinin sağlığını etkileyebilecek her bir hususa dikkat etmeli. Kişi bu konuda yeterli bilgiye sahip değilse eğer, yardım alabilir. Sizlere bu yazımızda kedilerde grip belirtileri konusunda bilgi vereceğiz. Bu bilgiler çerçevesinde sizler de kedinizin grip olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer kedinizde grip belirtileri bulunuyorsa, onu derhal veterinere götürmelisiniz. Peki kedilerde grip belirtileri nelerdir?
Kedilerde Görülen Grip!
Kediler de tıpkı insanlar gibi grip olabilir ve bu nedenle belirli sıkıntılar içerisine girebilir. Kedilerde de insanlardaki belirtilere benzer belirtiler ortaya çıkabiliyor. Kedi gribinde, burun akması haricinde pek çok belirti bulunuyor. Grip olan kedilerin bağışıklık sistemleri güçsüzleşebiliyor. Bu durum da kedinin halsizleşmesine neden oluyor. Peki kedi gribi tam olarak nedir ve nasıl anlaşılır?
Kedi Gribi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Solunum yolu hastalıklarından bir tanesi olan kedi gribi, FVR ve FHV1 virüsleri yüzünden meydana geliyor. FHV1 ve FVR virüsü üst solunum yollarına yerleşiyor ve şayet kediye doğru bir bakım uygulanmazsa virüs yayılıyor ve bu durum, kediye zor anlar yaşatıyor. Virüsün yayılmasının ardından kedide çeşitli belirtiler ortaya çıkıyor ve kedinin durumu daha da ağırlaşıyor. Kedi gribi yüzünden kediniz halsizleşebilir ve halsizleşen kedinizin yaşam kalitesi düşebilir. Peki kedilerin grip olmasının sebepleri nelerdir? Kediler niçin grip olur?
Kedilerin Grip Olmasının Sebebi Tam Olarak Nedir?
Kediler, değişik türden iki virüs veya bakteri kaptıkları an, grip olmaktadır. Bir kedi enfeksiyon kaptıktan sonra göz ve burun akıntısı ile ya da tükürük yoluyla bu virüsü çevresine yaymakta. Çoğunlukla hasta olan kedilerin kendisi, bu virüslerin yayılmasına sebep olur. Fakat zaman zaman sağlıklı bir kedi de virüslerin çevreye yayılmasında bir etken olabilir. Bilindiği üzere bu virüslü partiküller, uygun koşullar altında ortalama 1 hafta çevrede dolaşır. Bu nedenle bir kedinin grip olması için sadece hasta bir kedi ile temas kurması gerekmez. Çünkü virüsün yayılma koşullarına bağlı olarak ortak mama kaplarından ya da ortak kullanılan eşyalar üzerinden de bir kedi grip olabilir. Kedide görülen grip belirtileri nelerdir ve kedi gribi nasıl tedavi edilir?
Kedilerde Grip Belirtileri Nelerdir ve Grip, Nasıl Tedavi Edilir?
Kedilerde Grip Belirtileri; Kedinizde değişik durumlar gözlemlediniz fakat ne olup bittiğini anlayamadınız. Böyle bir durumda, aşağıdaki belirtilerden birinin kedinizde var olup olmadığına bir bakın. Eğer bu belirtilerden birini kedinizde gözlemliyorsanız, kedinizin grip olma ihtimali bulunuyor. Peki bu belirtiler nelerdir?
- Burun akıntısı,
- Göz akıntısı,
- Depresyon,
- Hapşırma,
- Ağız içinde ve etrafta yaralar,
- İştahsızlık,
- Öksürük,
- Ateş,
- İlerleyen vakalarda burun akıntısı koyu sarı bir hal alır. Gözlerdeki akıntı da çok fazla yoğunlaşabilir.
- Kedinizin burnu kuru ise eğer, kedinizde ateş olabilir. Ateş de grip belirtilerinden bir tanesidir.
Kedilerdeki Grip, Hangi Yollarla Tedavi Edilebilir?
Yukarıdaki belirtilerden bir tanesi kedinizde var ise kediniz muhtemelen grip olmuştur. Bu durumda, birtakım tedavi yollarının uygulanması ve kedi için çeşitli bakım yöntemlerinin uygulanması gerekmekte. Aslında genel olarak kedi gribine karşı yaygın bir biçimde kullanılan antiviral ilaç bulunmamakta. Bazen, antibiyotikler tedavide etkin bir rol üstlenebiliyor. İnsanlarda uygulanan grip tedavisi yöntemleri ile kedilerde uygulan yöntemler benzerlik gösteriyor. Kedilerde de grip virüsü, burun ve hava yollarının hassas hatlarına zarar vermekte ve böylelikle zararlı enfeksiyonlar istenmeyen etkilere neden olmakta.
Kedi gribi için net bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte kedilere evde uygulanacak bakım, kedinin grip tedavisinde etkin olmakta. Eğer kedinizin gözlerinde akıntı var ise temiz ve ılık bir havlu ile kompres uygulayabilir ve kedinizin rahat etmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca kedinizi veterinere götürürseniz veteriner size grip tedavisinde kullanabileceğiniz çeşitli hap ve damlalar verecektir. Veterinerinizin söylediği şekilde bu ilaçlar ile kedinizi tedavi etmeniz mümkün. Bu sayede kedinizin iyileşme süreci başlamış olacak ve belli bir süre sonra da kediniz, eski sağlığına kavuşacaktır. Grip belirtilerinden bir tanesi olan burun tıkanıklığı ve ağız çevresindeki yaralar, mama yerken kedinizi zorlayabilir hatta onun mama yemesini engelleyebilir. Bu şartlar altında kediniz, su içme konusunda da sıkıntı yaşayabilir. Onun dehidrasyon yaşamaması adına kedinize su takviyesi yapmalı, bu konuyu kesinlikle aksatmamalısınız.
Önem verilmesi gereken hususlardan bir tanesi de grip sebebiyle kedinizin geçici bir müddet tat ve koku kaybı yaşayabilecek olduğudur. Bu durumda keskin bir tat ve kokuya sahip kedi mamalarını tercih edebilir, kedinizin mama yemesini sağlayabilirsiniz.
Kediniz grip olduğunda ona sardalya, kızarmış tavuk veya ateş balığından bir menü hazırlayabilirsiniz. Bu, onun için iyi bir alternatif olacaktır. Kedinizin ağzında oldukça ciddi yaralanmalar var ise ona dondurma veya süt kreması gibi yiyecekleri yedirebilirsiniz. Bunların yanı sıra kedinizin bol su içmesini de sağlamanız oldukça önemli. Ayrıca kedinizin burun çevresinde oluşan akıntıları sürekli silmeli ve gözlerini de sıklıkla temizlemelisiniz.
Kedilerin bakımı oldukça önemli bir mevzudur. Hasta olduğunda kedinize göstereceğiniz ilgi, üst seviyeye çıkmalıdır. Çünkü böyle bir durumda kediniz halsizleşecek ve mama yeme konusunda çeşitli sıkıntılar yaşayacaktır. Bu durum da kedinizin sağlığının daha kötüye gitmesine neden olacaktır.
Kediniz grip olduğu zaman uyguladığınız çeşitli yöntemler var ise onları bizlerle paylaşabilir ve bu konuda hem okuyucularımızın hem de bizlerin bilgi sahibi olmasını sağlayabilirsiniz. Konuyla alakalı görüşlerinizi yorum kısmına yazabilirsiniz.
Selam herkese bu web sitesi ciddiyim hoşuma gitti, paylaşımların devamını bekliyorum
Merhaba siteniz süper ötesi iyi, teşekkürler
Selamlar paylaşım inanki iyi, sağolun
Slm sayfa vallaha billaha hoşuma gitti, facebookta paylaştım
Selamın aleyküm web siteniz vallaha hayran bıraktı, teraziye tıkladım
Selamlar web siten harbiden dikkat çekici, saolun
Merhabalar siteniz inan ki ilgi uyandırıcı, teraziye tıkladım