Ayakta su toplaması sık görülen ve rahatsız edici durumlardan bir tanesidir. Yeni alınan ayakkabıya ayağın alışma sürecinde, gevşek veya çok sıkı olan ayakkabılar giyildiğinde kısacası temel sebebi ‘sürtünme’ olan ve her ne kadar ciddiye alınmasa da kontrol altına alınmadığında hayati risk arz eden bir durumdur. Ayakta su toplaması fark edildiğinde mutlaka kontrol altına alınmalı fakat kesinlikle bilinçsizce müdahale edilmemelidir. Şimdi ayakta su toplaması tedavi yöntemleri hakkında biraz bilgilenelim…
Derinin dış çeperlerinde içi dolu sıvı balonlarının oluşması ‘su toplaması’ olarak nitelendirilir. Genellikle ayak topuklarında meydana gelir. Su toplamalarının can sıkıcı yanı hem kaşınan hem acı veren hem de geç iyileşen bir sorun olmalarıdır. Üstelik su toplamalarının patlatılması halinde mikrop kapması ve hayati risk taşıyan durumlara neden olması muhtemeldir. Bu nedenle su toplama tedavisinde öncelikle kendiniz bu balonları patlatmaktan kaçınmalısınız.
Su toplama tedavisi öncesinde nasıl önleneceğine bir bakalım. Aslında dikkat edilmesi gereken noktalar çok basit. Birincisi basınç noktası oluşmamasını sağlamak. Basınç noktası denilen ayakkabıların dar kısımlarında veya çoraplarda meydana gelen katlanmayla ayağa baskı yapılan alandır. İkincisi ayakkabının bolluğu veya darlığından kaynaklanan, sürekli tekrar eden bölgesel sürtünmedir. Bu sürtünme bir süre sonra kızarıklık ilerleyen süreçte de su toplaması halini alır. Üçüncüsü ise ayakkabıyı nemli ayaklarla giymek. Nemli ortamda cilt yumuşar ve sürtünme meydana geldiğinde normalden çok daha hassas davranır.
Su toplamasının bitkisel tedavi yöntemleri olduğu kadar daha tıbbi koruma yöntemleri de vardır. Alerjiniz olmadığını düşündüğünüz aşağıda bahsedilecek bitkisel yöntemleri isterseniz deneyebilirsiniz.
Su Toplamasında Bitkisel Yöntemler
- Aloe Vera: En şifalı bitkilerden bir tanesi olan Aloe Vera bitkisinin içindeki jeli su toplayan bölgeye sürerek iyileşme sürecini hızlandırabilir, kızarıklığı, kaşıntı ve yanma hissini hafifletebilirsiniz.
- Sarımsak ve kekik: Su toplaması veya tahriş durumlarında bir miktar sarımsak ve kekik ile dezenfekte edici özellikte bir bitkisel ilaç hazırlayabilirsiniz. 5 L ısıtılmış suya 100 gr kekik eklenir ve dinlendirilir. Su toplayan bölge bu suda yaklaşık yarım saat bekletilir ve dikkatlice kurulanır. Ardından üç diş sarımsak dövülerek macun haline getirilir. Kekikli su uygulamasının ardından macun haldeki sarımsakları bandaja sarılarak su toplanan bölgeye koyarak 15 dakika kadar bekleyin. Bu uygulamanın ardından durulama yapmayın ve sarımsağın antibiyotik etkisini göstermesini bekleyin.
Su Toplamasının Önüne Geçmek – Kullanılabilecek Kremler
Eğer su toplayan alanlar çok büyük ve iltihaplı değilse asla kendiniz içini boşaltmaya çalışmayın. Ayrıca kendi kendine patlamaması için de dikkatli olun. Su toplayan veya toplayacağını hissettiğiniz bölgelere moleskin adı verilen bandaj yapılı ürünler uygulayabilirsiniz. Su toplamadan daha sızlama veya sürtme hissettiğiniz alana hemen bunları uygulayın. Fakat ayakkabıyı çıkarır çıkarmaz bandajları da çıkarıp bölgenin hava almasına izin verin.
- Thicoilline ve Fucidin gibi antibiyotik deri pomatları su toplamasının iyileşmesinde çok etkilidir. Pomatları iyice yedirmeli fakat sorunlu bölgelerin üzerlerini kapatmamalısınız.