Tifo nedir , Tifo belirtileri ve Tifo tedavisi hakkında bilgiler.
etkeni vücuda mikroplu su ve besinlerin yenmesiyle giren Salmonella typhi türü bakteri olan akut enfeksiyon hastalığı. On-ikiparmakbağırsağında çoğalan bakteriler incebağırsaktaki Peyer plakları ve öbür lenf düğümlerine yerleştikten sonra kana geçer ve bütün vücuda yayılır
Ortalama 10-20 gün süren kuluçka devresinin ardından baş ağrısı, halsizlik, ateş, yaygın ağrı ve uykusuzluk gibi ilk belirtiler ortaya çıkar. Bu dönemde iştah kaybı, burun kanaması, öksürük, ishal ve kabızlık da görülebilir. Ateş akşamlan yükselip sabahlan düşerek 7-10 gün içinde 40°C’yi bulur; ateş dönemi 10-14 gün sürer. Hastalığın dördüncü haftasından sonra ateş yavaş yavaş düşer. Ateşli evrenin ikinci haftasında vücutta küçük, pembe lekelerden oluşan bir döküntü belirir, dört beş gün sonra kendiliğinden solar. İncebağırsak duvanndaki Peyer plakları iltihaplanır, doku ölümü (nekroz) görülür. Bu dokulann ülserleşip delinmesi kanama ve peritonite neden olur. Tifonun öbür komplikasyonlarından bazıları akut safrakesesi iltihabı, kalp yetmezliği, zatürree, ensefalit ve menenjittir.
Büyük tifo salgınlarının çoğu kent su şebekesinin kirlenmesiyle ortaya çıkar. Bunun yanı sıra bakteriyi vücutlarında banndıran taşıyıcıların besinler, süt ve suyla temas etmesiyle, sinekler aracılığıyla ya da temizlik amacıyla mikroplu sulann kullanılmasıyla da bulaşma olabilir. Kirli sularda yetişen kabuklu deniz hayvanları, özellikle istiridyeler ve antılmamış kanalizasyon sulanyla sulanan ya da kirlenen toprakta yetiştirilen sebzelerin yenmesi de tehlikelidir. Hastalığın önlenmesinde kanalizasyon sularının arıtılması, kullanılacak suların filtrasyonu ve klorlanmasıyla gıda sanayisi ve lokantalarda taşıyıcıların çalıştırılmaması önde gelir. 20. yüzyılın ilk yıllarında ölü tifo mikrobu kullanılarak hazırlanan aşı özellikle orduda ve çeşitli kuruluşlarda kullanılmış ve hastalığın ortaya çıkma sıklığının düşürülmesine katkıda bulunmuştur.
Tedavi önceleri tümüyle belirtilerin ortadan kaldırılmasına ve hastanın genel durumunun desteklenmesine yönelikken 1948’ den sonra antibiyotikler kullanılarak yapılan özgün tedavi etkili olmaya başladı. Ağır vakalarda kimi zaman kortizon da verilir.
Vakaların geçici taşıyıcı olan ortalama yüzde 30’unda haftalar, hatta aylar boyunca dışkı ve idrarda tifo mikrobu çıkar. Bunların yaklaşık yüzde 5’i vücutlarında mikrobu barındırarak uzun süreli taşıyıcı olur ve mikrop çıkarmayı yıllarca sürdürür.
selam arkadaşlar sayfanız inanılmaz hoşuma gitti, saolun