Afyon bitkisi nedir
ikiçeneklilerin gelincikgiller ailesinden olan haşhaşın iyice olgunlaşmamış meyvalarından elde edilen bir maaüedir. Koyu kahverengidir; baygın bir kokusu, acı bir tadı vardır. Haşhaşın çiçekleri döküldükten sonra, meyvalar, daha yeşilken ortaları çepeçevre kesilir. Kesilen kabuktaki süt borularından beyaz,süt gibi, yapışkan bir madde sızaır. Bu madde havanın etkisiyle koyulaşır, kahverengi bir sakız haline gelir. Madde esmerleşip sakız haline gelince, bitkinin üzerinden’ bıçakla kazınarak toplanır, yoğrulur. Topak, ya da somun biçimine sokularak, haşhaş yapraklarıyla sarılır. Böylece, ham afyon elde edilmiş olur. Ham afyon kimyasal işlemlerde, ilâç, uyuşturucu madde yapımında kullanılır.
Afyon, içindeki alkololtlerden ötürü, hekimlikte çok kullanılan, en önemli ilâçlardan biridir. Afyondan morfin, kodein, tabain, papaverln, portopln, narkotin gibi birçok uyuşturucu ilâç yapılır.
Afyonun uyuşturucu özelliği, çok eski zamanlardan, hattâ ta Omiros devrinden beri bilinmektedir. Ancak, ilâç olarak kullanılmasına ilk 1804 yılında başlanmıştır. 1804te Alman eczacısı Sertürner morfini bulunca, afyon tıpta da önemli bir madde haline geldi.
Afyon zehirli bir maddedir. Bu yüzden, hekimlikte kontrol altında kullanılır. Çocukları 0,01, büyükleri de 0,5-2 gram afyon öldürebilir. Afyon kimi vakit yavaş, kimi vakit de çabuk olmak üzere, insanı iki şekilde zehirler. Yavaş Vavaş zehirlenme, afyonu uyuşturucu özelliklerinden ötürü keyif verici madde olarak kullananlarda görülür. Orta Asya, İran, Hindistan, özellikle de Çin’de bugün bile afyonu nargile, ya da çubukla içen pek çok insan vardır. Afyon kullananların benzi sararır, keyfi kaçar; hasta bir ruh bitkinliği içinde bunalımlar geçirmeye başlar. Bu bunalımlar insanı ölüme kadar götürebilir. Hekimlikte büyük yararlar sağlayan afyon, keyif verici madde olarak çok tehlikelidir. Afyonun olur-olmaz kullanılmasını önlemek amacıyla, devletler, haşhaş ekimini, yetiştirilmesini, ticaretini kontrol altına almışlardır.
Afyon, başta Çin olmak üzere, Hindistan, İran, Mısır, Yugoslavya, Bulgaristan ve Yunanistan’da yetiştirilir. Türkiye de afyon yetiştiren ülkeler arasına girer.