Migren Ağrısı Nasıl Geçer; Herkesin ortak şikayeti olan baş ağrısı ile kendini gösteren migren hastaların günlük yaşamını olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Migrenin en çok karşılaşılan belirtileri mide bulantısı, kusma, ışığa karşı hassasiyet oluşumu, duygu kayıpları, görme bozukluğu ve bazı durumlarda kısmi felç olarak tanımlanabilmektedir. Kişinin sosyal yaşantısını da etkilediği için beraberinde mutsuzluk ve duygusal çöküntü yaşanabilir.
Toplumumuzda yapılan araştırmalara göre hayatı boyunca hiç baş ağrısı çekmemiş olan kişilerin oranı %1 civarındadır. Hemen hemen herkes çeşitli farklı sebeplerden ötürü değişik zamanlarda baş ağrısı çekmektedir. Fakat her baş ağrısının migren olmadığını bilmek ve migren rahatsızlığının kişinin hayatını riske sokacak bir durum olmadığını bilmek kişiyi rahatlatacaktır. Migren çoğunlukla kendini ataklar şeklinde gösteren, başladığı zaman zonklama şeklinde görülen bir baş ağrısı çeşididir. Ataklar esnasında yukarıda belirttiğimiz şikayetler de migrene eşlik edebilir.
Günümüzde migren nörolojik yani sinirsel bir rahatsızlık olarak tanımlanmaktadır. Beyin içerisinde yer alan serotonin gibi çeşitli maddelerin normalden az seviyede salgılanması veya salgılanan maddelerin görevlerini yerine getiremediğinden dolayı oluştuğu kabul edilmektedir. Migreni olan kişilerin büyük bir bölümü atak geldiği anda tamamen sessiz ve herhangi bir ışığın bulunmadığı yerde dinlenmek ister. Bu sebepten günlük yaşamı etkileyen fakat tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Migren Kimlerde Daha Sık Görülür?
Migren hastalığı kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazla ortaya çıkmaktadır. Bu durumun temel sebebi erkek ve kadın vücudunda salgılanan hormonların farklı olması ve kadınlarda hormon değişikliğinin çok daha fazla olmasıdır. Çoğunluklu ergenlik döneminde ortaya çıkan bu durum, orta yaşa gelindiğinde iyice şiddetlenir. Bir kişinin 50 yaşına geldikten sonra migren başlaması oldukça düşük bir ihtimaldir.
[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]Migren Miyim adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. https://www.saglikkitabi.org/basim-agriyor-migren-miyim/[/box]
Migren Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Günümüzde yapılan tüm araştırmalara rağmen, migren hastalığının kesin nedeni tam olarak bilinememektedir. Fakat beyin içerisinde bulunan kan damarları ve çeşitli kimyasal maddelerin ulaşımı esnasında ortaya çıkan bir aksaklık nedeniyle ortaya çıktığı tahmin edilmektedir. Bayanlarda dönem dönem meydana gelen hormonal değişiklikler migren ataklarının sıklaşmasına sebep olabilir. Rahatsızlığının aile bireylerinden kalıtsal olarak geçip geçmediği ise günümüzde halen araştırılmaktadır. Fakat genetik olarak incelenen vakalarda aile bireylerinden herhangi birisinde migren tablosu görüldüğünde, kişide de olma ihtimali yaklaşık %40 civarındadır.
Migren Hastalığının Belirtileri Ve Dönemleri Nelerdir?
Kişi migren atağı geçirdiği zaman kendisini dış dünyadan soyutlamak ve bir süre dinlenmek ister. Migrenin sebep olduğu bazı şikayetler hastayı baş ağrısından daha çok etkileyebilmektedir. Migren hastalığı 5 farklı dönemde incelenebilir:
- Uyarıcı Belirtiler: Bu dönemde kişide aşırı yorgunluk, ışıktan ve gürültüden rahatsızlık duyma, kas dokusunda ağrı, mide bulantısı, kusma, kabızlık, ishal, huzursuzluk ve duygusal çöküntü gibi belirtiler olabilir. Tüm bu belirtiler yakında bir migren atağının olacağının habercisidir
- Aura Dönemi: Migren atağı gelmeden evvel ortaya çıkan 20 dakikalık bir dönemdir. Tek gözün görme yetisinde kayıp, kör nokta, kollarda uyuşma hissi ve bacakta karıncalanma görülebilir. Uyarıcı belirtilerin ardından gelen bu dönemin yarım saat sonrasında atak görüleceği kesinleşmiştir.
- Baş Ağrısı Dönemi: Üç güne kadar aralıksız devam edebilen bir dönemdir. Sağda ve solda başın tek bir bölümünde zonklayıcı bir ağrı hissedilir. Nadiren bu ağrı iki tarafta da görülebilir. Kişi fiziksel hareketine devam ettiği süre boyunca atağın şiddeti artabilir. Uyarıcı belirtiler baş ağrısıyla birlikte tekrar ortaya çıkabilir.
- Ağrının Geçme Dönemi: Baş ağrısından kurtulmak için kişinin dinlenmeye çalışması atağın şiddetini azaltacağından rahatlama oluşmasına yardımcı olur. Fakat ağrının tamamen ortadan kalkması için uygulanması gereken tedavi yöntemleri her kişide farklıdır. Çocuklarda görülen migren ataklarında, çocuğun kusturulması onu biraz daha rahatlatabilmektedir. Bazılarında ise ağrı kesici kullanılması kaçınılmazdır.
- İyileşme Dönemi: Baş ağrısının tamamen geçmesinden sonra yaşanan dönemdir. Bu dönem boyunca kişi kendisini aşırı yorgun hissedebilir. Fakat bu durum yine kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Kimi hastalar ise atak geçtikten sonra kendilerini normal yaşantılarından daha enerjik hissedebilmektedir.
Migren Ağrısı Nasıl Geçer? Migren Tedavisi
Migren hastalığının tedavisinde faydalanılacak olan yöntemler için ataklara karşı önlem almak gerekir. Bu sayede hastalığın oluşturacağı şikayetler en az seviyeye indirilebilir. Aşağıda sıralayacağımız maddeleri uyguladığınız taktirde kendinizi migren ataklarınızdan koruyabilirsiniz:
- Işıktan oluşabilecek hassasiyeti önlemek için güneş gözlüğü kullanmak,
- Aşırı yorgunluktan ve insanların çok fazla kalabalık olduğu yerlerden uzak durmak,
- Mümkün olduğu kadar stressiz bir yaşam sürmek ve sık sık dinlenmek,
- Günlük olarak bedenin rahatlamasını sağlayacak ufak tempolu yürüyüşler başta olmak üzere düzenli spor yapmak,
- Atak başlangıcı olduğu zaman vakit kaybeden ışık ve ses olmayan bir odaya gidip dinlenmek,
- Bir leğenin içerisinde sıcak veya soğuk su koyup ayakların rahatlamasını sağlamak,
- Ağrı zonklayıcı şekilde geliştiğinde baş üzerine soğuk su torbaları koymak,
- Uzun süre geçmeyen ağrılarda doktor kontrolünde ilaç tedavisi uygulamak,
Yukarıda saydığımız maddeleri yerine getirdiğiniz taktirde migren ataklarının sayısını minimuma indirebilir, oluşabilecek atakların ise şiddetini azaltabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, hiçbir şekilde hamile olan bayanların migren tedavisi için ilaç kullanmaması gerektiğidir.
Facebook sayfamızı beğenmeyi unutmayın! Sağlık Kitabı Facebook
Merhaba web sitesi yeminle dikkatimi çekti, teraziye tıkladım
merhaba arkadaşlar siteniz cidden hayran edici, sosyal medyada paylaştım
Selam web siten cidden güzel, saolun
Merhabalar paylaşımınız yeminle dikkatimi çekti, twitter da paylaştım